#jourtips

Har du ett nyhetstips? Det kommer snart att bli lättare att dela med sig av en stark historia som förtjänar att bli en nyhet.

När jag jobbade på TV4Nyheterna hade jag en period när jag läste nyheterna för flera av de lokala sändningarna. Men mellan 2009 – 2011 täckte detta endast en deltid, så övrig tid grävde jag efter nyheter. Att hitta starka nyheter under tidspress är förstås inte lätt.

I USA fanns förr en populär sajt och hashtagg som hette HARO – Help a Reporter Out. Nyhetstipsare och journalister kunde använda tjänsten (i praktiken en e‑postlista och en hashtagg) för att komma i kontakt med varandra. Detta tyckte jag var fiffigt, så jag drog igång hashtaggen #jourtips med tillhörande e‑postlista i Sverige.

Under mina ”grävarperioder” har jag lyckats avslöja avsiktliga brister med hygienen i skolmatsalar (#skolsnusk), metodiskt fuskande parkeringsvakter som manipulerade bilder för att kunna bötfälla fler bilar, operatörer i kollektivtrafiken som kör ut tåg med sprickor i jakt på bonusar och därtill fått en SVT-chef sparkad när jag wallraffade en sugardating-sajt. En stor del av dessa avslöjanden kan jag tacka mitt nätverk av tipsare för.

2011 gick jag tillbaka till att arbeta som nyhetsankare på heltid. Efter ett par år var både e‑postlistan och taggen #jourtips bortglömd. Men jag får faktiskt fortfarande nyhetstips från mitt nätverk emellanåt! Och det händer att jag tar en paus från att läsa nyheter för att gräva fram en egen nyhet.

Men idag har jag dessutom ett stort nätverk av duktiga journalister. På Expressen jobbar dessutom några av Sveriges allra vassaste grävande journalister. Om nyhetstipset är tillräckligt bra, då finns det alltid någon som är beredd att kavla upp ärmarna. Det gäller bara att veta vem som ska få nyhetstipset — och när.

Till dess att e‑postlistan (och allt runt omkring) kommer på plats kan du fortsätta att tipsa mig som vanligt:

Nyhetstipsa mig på lisah.silfwer@expressen.se. (Eller använd mitt kontaktformulär.)

Jag ser fram emot att höra från dig.

PS. Håll utkik i mina sociala kanaler så att du är beredd när #jourtips kommer igång igen!